Obuka za korišćenje „Concept TURN 60“ struga

Ovu 2020. godinu započeli smo obukom za korišćenje „Concept TURN 60“ strugarske mašine. Instruktor nam je bio Goran Simeunovic iz Hahn+Kolb doo, koji je zastupnik EMCO firme. U jutarnjim časovima 13og januara montirali smo CNC strug u novom mašinskom kabinetu, a popodne je držao obuku. Obuci su prisustvovali profesori mašinkog smera, a među njima su bili i kolege sa elektro smerova.

Softver koji se primenjivao za upravljanje mašinom je „WinNC for Sinumerik Operate“, u kojem smo mogli da vidimo savremeniji režim rada SHOPTURN. Razlika između ovoga i klasičnog ručnog programiranja je u tome što operater mašine ne treba da poznaje G-kod, dovoljno je da zna samo osnovne stvari o mašini, alatima, pripremcima i režimima obrade. Prilikom biranja SHOPTURN opcije, zadaju se samo površine koje se obrađuju i ostali parametri i nakon provere u simulaciju, mašina se može pustiti u rad.

Instruktor nam je detaljno objasni i demonstrirao postupak postavljanja i zamene alata, postavljanje stezne glave i pripremka, korišćenje same upravljačke tastature i njene funkcije.  Na kraju učesnici obuke su koristili mašinu i pravili delove, uz pomoć stručnog instruktora.

Zatvoreno za komentare.