Kursevi iz oblasti Ručnog programiranja RNU struga i Informacionih tehnologija

Interreg-IPA_logo_vers._2_-_ENG_tDrugi deo projekta „Pomoću znanja do posla i pametnog razvoja Banata“ u Interreg-IPA programu prekogranične saradnje Rumunije-Srbije je počeo 28og februara. Naša školska ustanova je imala ulogu domaćina u nastavku ovog projekta u kojem je bilo predviđeno da prvih 4 nedelja se drže radionice iz oblasti Ručnog programiranja RNU struga i iz Informacionih tehnologija za studente iz Rumunije i za naše srednjoškolce.

Zatim je bilo isplanirano da 2 nedelje budu predavanja iz Preduzetništva i 3D štampanja. Polaznike kursa su činili 2 grupe od po 5 studenata sa njihovim mentorom sa Politehničkog fakulteta i po 10 učenika naše škole. Prve grupe su pohađale kurseve od 28. februara do 1. marta, dok druge grupe su nam prisustvovali od 6.-8. marta.

IT kurs je obuhvatao rad na računaru, korišćenjem modernog pregledača (browser) za učenje načina za kreiranje sopstvene internet stranice pomoću WordPress.com i WordPress.org. Predavač prof. Zoran Milojković je učesnicima kursa objasnio kako da kreiraju svoje blogove na besplatnim verzijama WordPress-a, kao i način ubacivanja vidžeta (widget) i dodataka (plugin) na stranice.

Kurs iz programiranja i upravljanja CNC strugom je obuhvatao korišćenje softvera za ručno programiranje, WinNC. Predavači su bili prof. Radovan Atanackov i Robert Živanov. Polaznici kursa su kroz instrukcije predavača naučili osnove o CNC tehnologiji, mernim sistemima, sintakse i semantike pisanja G kodova. Nakon ispisanih programa u softveru, proverili smo valjanost iste kroz 2D i 3D simulacije i pustili u rad mašinu.

Nažalost zbog vanredne situacije u celom svetu ovaj projekat je za sada prinudno obustavljen.

Slike radionica od 28. februara do 1. marta:

Slike radionica od 6. do 8. marta:

Zatvoreno za komentare.